4 ok miért mesélj élet - történeteket?

Az egzisztenciamegerősítő mesék nagyon fontosak a gyerekek számára. De valljuk be, nekünk is jól esik a legviccesebb, legemlékezetesebb történeteinket másoktól újra és újra hallani.

nevtelen_terv_10.png

Hogy miért?

1. Mert tudjuk, hogy emlékeznek ránk, jó szívvel őriznek minket a szívükben. Ezt a gyerekek is tudják.

2. Mert mikor mély ponton vagyunk is, jó felidézni a "régi szép időket", amiből a jelenre nézve leszűrhetjük a saját tanulságunkat.

3. Mert az útkereséshez, önmagunk megismeréséhez ezek az emlékek vezetnek.

4. Mert a szeretettel mesélt történetekből alakul ki egy énkép, és ha jól éreztük magunkat abban a bizonyos helyzetben, akkor ismét arra fogunk törekedni.

nevtelen_terv_9.png

Szóval bátran zárjátok az esti mesét a gyerekek "régi" avagy "kiskori" meséivel. Vagy a saját gyerekkori történeteitekkel. Utóbbi azért is jó, mert kicsit visszarepít abba az érzésvilágba, látásmódba, amit akkor képviseltetek, így könnyebben megérthetitek gyermekeink jelenkori problémáit, lelki állapotát, reakcióit.

Egy élet írta mese a mi kis családunkból, négy fiam egyikéről:

"Mikor pici voltál, nagyon nehezen aludtál el. Ezt a szokásodat a mai napig megtartottad. Egy kimerítő meleg tavaszi nap végén mégis korán elaludtál. Miután lefektettük a többieket is, apukáddal örömmel néztünk egymásra, végre miénk az este. Épp leültünk beszélgetni, mikor vidáman mosolyogva közénk totyogtál. Kialudtad magad. Próbáltalak visszafektetni, meséltem, inni kaptál, de egyre elevenebb lettél. Mi pedig egyre fáradtabbak. Már mozdulni is alig bírtunk. Lassan hajnali kettőt ütött az óra, de téged semmi nem tudott kiütni. Csak magyaráztál, ugráltál, sétáltál... Nem volt más választásom, beültettelek a babakocsiba, és útnak indultam veled az éjszakába. Fél órán át tologattalak, mire elaludtál. Nem mertelek már kivenni a babakocsiból, féltem, hogy újra felébredsz, és én sosem kerülök ágyba, így jól betakargattunk, és a teraszon aludtad át az éjszakát. Mondanom sem kell, te aludtál aznap reggel a legtovább. A testvéreid már reggel hatkor ébresztettek minket."

our_family_is_growing.png

Nálatok van kedvenc történet, amit gyakran szeretne hallgatni a gyermek?

Képek forrása:www.canva.com