3 mesetípus az óvodás korosztálynak

Óvodások (3-6 év)

- állatmesék,

- láncmesék

- tündérmesék, varázsmesék 5-6 éves kortól

3 éves kor után a gyermekek örömmel hallgatnak állatmeséket. Ahogy a rajzfejlődésben, ugyanúgy a bábozásban is igényli a történetet, valamit, ami kerek. Aminek van eleje és vége. A rajzaiban ez az: olyan, mintha ideje. Gyakran meg is nevezi művét, és örömmel veszi, ha a felnőttek felismerik rajzát. Az egyszerű, kevés fordulatú, kevés szereplős pl. A kispipi és kisréce A három kiscica, ismétlésekben gazdag, alapérzelmeket és -ösztönöket (éhes, fázik, fáj neki, szalad, elbújik...) megmozgató meséket érdemes választanunk számukra.

 thbenefits_oforanges.png

"Az ötéves kor alatti gyerekek kedvelik a láncmeséket. Ezek cselekményépítése egyszerű, az ismétlésre, ismétlődésre épül, melynek ismerős biztonsága nem puszta formaképző elem, hanem a gyermeki várakozást fokozó, a történetépítésbe beavató tényező.

A gyerekszámára örömet jelent az ismerősben felfedezni a váratlant, az újdonságban az ismerőst, a láncszemekből építkező struktúra révén anticipálja az eseménysort, a retardáció feszültsége pedig fokozza a műélmény beteljesedését.(Zóka Katalin: A meseválasztás kérdései az óvodában)

Négy-öt éves kortól képes differenciálni, meglátni az egészben a részeket. Az ember kezd fejre, törzsre és végtagokra tagozódni. Ugyanígy a mesei fordulatokat is megérti. Rájön, hogy azokból áll össze az egész, és így jutunk el a mese végéhez. (Állatmesék, tündérmesék, varázsmesék...)

A tündér– vagy varázsmesékben a csodák, a különös lények, a varázslatok adják a történet velejét.

Ők lehetnek jók vagy rosszak, boszorkányok, tündérek, manók, az óriások vagy maga a táltos paripa. Otthonuk az Óperenciás-tengeren túl, sőt még az Üveghegyen is túl van, ott, ahol ötvöződik a valóság és a képzelet, és ahol jelen lehet a csodákon való merengés. Az öt-hat éves gyermek élvezettel merül el ebben a csodálatos világban, és a főhőssel bújik be a láthatatlanná tévő köpeny alá. Ez a korosztály már képes végighallgatni a több fordulópontos meséket.

thbenefits_oforanges_1.png

Figyelmük kiterjedtebb, ismereteik bővebbek.