Mesékkel, bábokkal a lelki egészségért

Mesékkel, bábokkal sokat  tehetünk gyermekeink és családunk lelki egészségéért.

A korosztálynak megfelelően kiválasztott közös mesélésnél fontos, hogy mind a mesélő, mind a mesehallgató a mese bűvöletébe kerüljön. Vagyis, ha a szülő gondoltai teljesen máshol járnak, és automatikusan olvassa a betűket, szavakat, esetleg gyorsolvasást hajt végre, vagy épp ellenkezőleg, hangsúlyozás nélkül andalítóan lassúra veszi az olvasást, azzal épp attól fosztja meg a gyermeket, hogy megfelelően értelmezze, leképezze a saját számára.

Érdemes olyan mesét választani, melyet a szülő is szívesen olvas, akár sokadszor is. Ha az olvasó felnőtt mindig képes fókuszálni a történetre, megtapasztalhatja azt, hogy neki, felnőttnek milyen új üzenetet hordoz a választott mese egy újra olvasás alkalmával. Ugyanígy a gyermeknek is mindig újabb és újabb kapukat nyit meg, újabb és újabb témákat ért meg, jobban látja a logikai összefüggéseket.

Arról, hogy miért kéri a gyermek egymás után többször ugyanazt a mesét, ebben a cikkben olvashattok bővebben.

57373080_10216833919613596_494279757140066304_n.jpg

Mi köze ennek a lelki egészséghez?

Ha kellőképpen lelassulunk az közös meseolvasáshoz, akkor egy sokkal nyugodtabb lelki állapotba kerülünk.

Az összebújás, egymás karjába fonódás, testi érintés csökkenti a feszültséget, stresszt. Sokszor észre sem vesszük - főleg nagyobb gyermeknél - hogy milyen keveset öleljük, érintjük egymást. Ezek a mesealkalmak viszont pótolhatják ennek hiányát. Feltöltik a testet, lelket.

Ha beletesszük az értékes időt és sikerül tényleg lelassulnunk a gyermekünk ritmusához, hagyjuk, hogy kérdezzen, hogy megmutassa az illusztrációkat, ha nem sürgetjük, akkor a szívritmusunk csökken, egy sokkal nyugodtabb helyzetbe kerülünk, hiszen ezáltal csökken a vérnyomásunk is, viszont megnő a szerotonin szint, mely a jó közérzetért felelős. 

18738863_10211638445369987_7632139520422943714_o.jpg

Így tehát elmondhatjuk, hogy immunrendszerünk erősítését, lelki egyensúlyunkat is szolgálja az a fajta csodás, varázslatos együttlét, mikor egy közös mesélésre összebújunk gyermekünkkel.

Ha pedig még a bábok is előkerülnek, és egy közös játék kerekedik a mesélésből, biztosak lehetünk benne, hogy sok emlékezetes vidám pillanatban lesz részünk. S azt már mindenki megtapasztalhatta, micsoda energetizáló, kreatív energiák szabadulnak fel egy - egy őszinte, örömteli nevetés által.