Drogprevenció - avagy miért is van rá szükség már kisiskolás korban?

A cíkk lehet megosztó lesz.
Megosztó, mert sokan gondolják, hogy az ő gyermeküket nem érinti.
Nem érinti a dohányzás, az ital, a drog.
Mikor pedig kiderül, hogy mégis, akkor kezdődik az egymásra mutogatás:
  • A barátja vitte bele... 
  • Az osztály csapnivaló...
  • A pedagógusok nem figyeltek rájuk...
  • A szülők nem figyeltek rájuk...
  • A barátai szülei nem is foglalkoznak a gyerekekkel...
Mindenki próbálja felmenteni magát, a gyermekét, a szeretteit, csak épp nem látjuk a fától az erdőt. Hogy a mentegetés nem megoldás.
A megelőzéssel viszont segíthetünk.
Ezzel nem szabad várni, nem szabad elhessegetni, hogy az "én gyerekemet nem érinti", a "mi iskolánkba szó sem lehet drogokról", és azt sem kell mantrázni, hogy "az én gyerekem túl fiatal hozzá", "nem érdekli", "beszélgettünk róla, sosem próbálná ki"
A helyzet az, hogy egy fővárosi gimnáziumban 2024-ben, hétköznap délelőtt, tanítási órák idején illuminált állapotban találtak egy kislányt. Kislányt írok, mert a viselkedése, megoldási módszere kislányé.
mondj_nemet.jpg
  • (Fotó: Canva, szerkesztette Babos Eszter)
Ezt tetőzve, kiderült, hogy voltak osztálytársai, akik tudtak róla, hogy bizonyos szer hatása alatt van, de NEM MERTEK SZÓLNI SENKINEK ?!?!?! Nem mertek szólni senkinek.... Hogy miért? Nehogy bajba kerüljenek.... Nehogy bajba kerüljön a kislány! - könyörgöm, ő már bajban volt!!! ... Nem tudták kinek szóljanak.... Azt sem tudták, mit kérdezzenek az érintettől...

16 -17 éves, pár éven belül felnőtt korba kerülő fiatalok, akiknek nincs megoldásuk egy olyan helyzetre, mikor drog hatása alatt találják egy pajtásukat!

Nincs megoldásuk arra sem, hogy mit csináljanak, mikor droggal kínálják őket!!!

De rendben van, ne a drogról beszéljünk. Legyen szimplán az alkohol, amihez nem nagy kihívás hozzájutniuk a 15-16 éves csemetéknek! S hogy vissza tudják-e utasítani, csak is azon múlik, hogy milyen megoldási módszerekkel van felvértezve. Nem elég azt gondolni, hogy már beszéltünk róla. Úgyis tudja, mit csináljon? 
Hogy is gondolhatjuk ezt, mikor a felnőtt emberek sem tudnak minden esetben helyesen cselekedni, hiába TUDJÁK, hogy mi lenne a helyes. Gondoljunk csak arra az egyszerű példára, mikor egy éles helyzetben lefagyunk, leblokkolunk. Mikor egy belső hang súgja, hogy mit kellene tennünk, de nem nyílik a szánk, nem mozdul a kezünk. Aztán persze később forr bennünk az indulat a lelkiismeretfurdalástól, és száz meg száz megoldás születik meg bennünk, de ott, akkor, mikor szükség lett volna rá, cserben hagyott a testünk. 
https://youtu.be/ZCEY7jVPyYk

Óriási a felelősségünk!
SZÜLŐKÉ! PEDAGÓGUSOKÉ! ÉS A MIÉNK, MŰVÉSZEKÉ IS!
FELELŐSNEK ÉRZEM MAGAM, MIVEL AZ ORSZÁGBAN EGYEDÜL MI JÁTSZUNK EGY DROGPREVENCIÓS BÁBELŐADÁST (Babos Bábos Társulat)  Az előadás megrendelhető a babostarsulat@gmail.com címen. 
a_csalard_cukorka.png
Sajnos keveset reklámozzuk. Garay Zsuzsanna: A csakárd cukorka című meséjét dolgoztuk fel a Személyesen Segíthet Alapítvány felkérésére, mely óvodás és kisiskolás korosztálynak szól (4.osztályig ajánlom már az ovis korosztálytól), és többek között arra is választ ad:
- HOGY MIT CSINÁLJ, HA LÁTOD, HOGY VALAKI OLYAN SZERT HASZNÁL, AMIT NEM SZABADNA!!!
IGEN, NAGYON NAGYON FONTOS MÁR ÓVODÁBAN, KISISKOLÁBAN beszélni erről is! Hogy mikor ilyen helyzetbe kerülnek, akkor tudjanak HELYESEN cselekedni!

Beszélni kell arról is,

- hogy nem fogadunk el semmit idegenektől, (akkor sem, ha csábító cukorka)

- hogy nem megyünk el idegenekkel, és

- hogy nem attól leszünk szépek, okosak, nyugodtak, erősek, vagy elsők egy versenyben, ha olyan szert használunk, aminek hatása Azt ígéri,

- hanem önbizalmat kell erősíteni, az önmagukba vetett hitet. Hogy az az érték, amit el tudok érni önerővel!

Sok összetevős a történet, tudom, de ma annyira elkeseredtem a fiatalok tehetetlenségén. Hogy amit ők segítségnek gondoltak, azzal épp ártanak a másiknak. Az pedig a hallgatás. A nem cselekvés.
Olvassátok Garay Zsuzsanna meséjét a gyerekeknek, vagy írjatok és hívjatok el intézményeitekbe bennünket, hogy utána közösen megbeszélhessétek a látottakat és így talán megvédhetjük őket.
HA PEDIG CSAK EGY MEGOSZTÁSSAL SEGÍTED A PREVENCIÓS MUNKÁNK, ANNAK IS ÖRÜLÜNK, VAGY JUTTASD EL AZ ISKOLA PEDAGÓGUSAINAK! KÖSZÖNJÜK.
Babos Bábos Társulat