Tiltsam vagy engedjem? - korunk gyermekei és az elektronika

Amint hazaért a gyerek az oviból, suliból, az az első kérdése hogy nézhet e tévét? Vagy játszhat e az X-box-on? Esetleg a tablet-et követeli, vagy egyszerűen csak félre vonul egy telefonnal játszani?

nevtelen_terv_5.png

Rettegsz a délutánoktól, estéktől, mivel más programot szánnál neki, de semmi nem érdekli?

Este lelkiismeret furdalással fekszel le, mert újra és újra engedtél az akaratának?

Sok cikket olvastál már arról, hogy engedni kell, mert ez a jövő?

Van megoldás?!?

Van!

Légy határozott és következetes a szabályok felállításában. Merd elvenni a kiskamasztól a telefont, nem baj ha kiabál, duzzog, csapkod. Ez is egy tanulási folyamat. Megtanulja levezetni a feszültségét, megfogalmazni érzéseit. Igen, és elrontja a nap további részét, de minden visszahat, és ezt is meg kell tapasztalnia. Kemény dolog, de kemény volt az is, mikor csecsemőként leszoktattad a cumiról, vagy az éjszakai óránkénti evésekről. Szeretettel és következetesen lehet mindent megoldani.

Persze jó, ha van egy szabály, melyet mindketten jóváhagytok. Sőt, az sem árt, hogy amikor megkapja a kiskamasz élete első telefonját, vagy bármilyen elektronikai kütyüjét, írásbeli szerződést köttök, melyben lefektetitek, hogy a telefon tulajdonjoga nem az övé, csak a használati joga, így bármikor fenntartjátok a jogot a telefon visszavételére. Ezzel elkerülhető, hogy a 8-10 éves csemete a szemedbe kiabálja, hogy nincs jogod elvenni a telefonját. Mert enélkül a megállapodás nélkül igaza van. A magántulajdon megsértése nem jó példa!

nevtelen_terv_6.png

Mit kezdj a kisebb gyerekkel, aki azért várja, hogy hazavidd az oviból, hogy elektronikai agymosást vigyen véghez?

Mondj nemet! Határozottan, következetesen. Ne adj esélyt a cuki mosolynak, könyörgésnek, "lécci, lécci, lécci"-nek, mert ha ilyenkor engedsz, újra és újra ezzel a fegyverrel él majd ellened.

Hogy mit fog tenni? Duzzogni fog, majd unatkozni. Ez ismét egy tanulási folyamat. Meg kell tanulniuk unatkozni is. De hidd el, rövid időn belül újra rá fog találni a játékaira.

Ami még fontos, nyújts neki alternatívát! Ha már kicsiként függővé vált, segíteni kell visszatalálni az általad képviselt értékekhez. Ülj le neki mesélni, vegyetek elő társast, süssetek együtt palacsintát vagy menjetek a szabadba. Rengeteg dolog közül lehet választani!

nevtelen_terv_4.png

De amíg a gyerek is azt látja, hogy a szülő hazaérve rögtön a gép elé ül, vagy tévét néz, esetleg a telefonját nyomkodja és úgy hallgatja a gyermeket, hogy nem szentel teljes figyelmet rá, addig ne várjuk el tőle sem, hogy értékes, minőségi időt tölt el mellettünk.

A gyermek utánoz. Minket. Használjuk hát ki, amíg nem késő!

Telefonokat letenni, gépeket kikapcsolni, irány egy társasparti! Jó szórakozást!