A szív útja - avagy egy érzékenyítő előadás a születési rendellenességekről

A szív útja címmel egy különleges és őszínte mese illetve bábelőadás született a Babos Bábos Társulat előadásában, melynek ősbemutatójára 2022. szeptemberében Dabason, az 1. Szív-Kör Fesztiválon került sor. Az előadás létrejöttét az NKA támogatta.

roll-up_szivutja.png

A társulatot Bábel Antónia kérte fel a darab létrehozására, egy olyan mese bemutatására, mely kifejezetten a szívelégtelenséggel született gyerekek családjához szól. Antónia is érintett a témában, hiszen Janka lánya is szívelégtelenséggel született, melynek következtében bal lábának egy részét el is veszítette még pici baba korában. Antónia mint egy erőt adva szülőtársainak, nyíltan mégis mesébe ágyazva írta meg történetüket, Janka útja címmel, melyről itt olvashattok.

Babos Eszter, a töténet írója és a Babos Bábos Társulat vezetője megtisztelőnek és egyben nehéznek is érezte a feladatot, hiszen egy érzékeny témát kellett színpadra vinnie, melyről méltatlanul keveset beszélünk és tudunk. Mikor megkapta a felkérést, már tudta, hogy szimbólumokkal és színekkel szeretne dolgozni, méghozzá egy születéstörténeten keresztül. Nap, Hold és a Csillagok képei ragyogtak fel szemei előtt. 

sziv_utja.jpg

Kép: Katona László 

"Fontos szempont, hogy utazó bábszínházként könnyen szállítható, kis helyen tárolható és gyorsan összeszerelhető, könnyű díszlettel dolgozzunk. Ezeket a kritériumokat A szív útja című darabnál is szem előtt tartottuk, hiszen célunk, hogy minél több gyermekhez, felnőtthez, családhoz eljusson a darab üzenete" - mesélte Eszter. 

kln_2921.jpg

Fotó: Katona László 

"A darab, a történet szinte az utolsó próbáig változott. Úgy érzem, sokminden letisztult bennem és a mesében is. Megnyugtató válaszokat kaptunk, és nem maradtak nyitott kérdések. Hiszen egy tragédia bekövetkeztekor mindig mindenki válaszokat keres arra a kérdésre, hogy "Miért épp velünk történik ez?" és arra is, hogy " Mi vagy ki tehet róla?" Az előadás elsődleges célja viszont nem az volt, hogy ezekre a kérdésekre adjon választ, hanem hogy rámutasson, nem erre kell koncentrálni, hanem a megoldásra, hogy válljunk képessé a lehető legjobbat kihozni a helyzetből. "

kln_2924.jpg

Fotó: Katona László

A darab egy Kiscsillagról szól, aki már nagyon vágyik arra, hogy megszülessen és láthassa a szüleit. Nap-apa és Hold-anya gondoskodó karjai közt már megtanulta, hogy mindennek eljön a maga ideje. A leszületése előtt még sokmindent meg kell szereznie. El kell mennie a Sorshoz, meg kell látogatnia a Szivet, és fel kell magát vérteznie sokféle tulajdonsággal. Türelem, kitartás, erő, bátorság, vidámság... és még sorolhatnánk a rengeteg tulajdonságot, melyek átsegítenek bennünket a nehézségeken, bármi is legyen az elkerülhetetlen sorsunk a Földön. A Kiscsillag így aztán a saját kis batyujával születik meg. S ilyenkor gondoljunk csak arra, hogy mindannyiunknak van egy batyuja, s nem tudjuk mi van benne. Talán ez egy fontos mondanivalója. A darab létrehozása közben döbbentem rá, hogy milyen sokan vannakk örülöttem, akik valamilyen születési rendellenességgel jöttek a Földre. 

kln_2969.jpg

Fotó: Katona László 

Hadd idézzek itt most az előadásból:

"- Vannak dolgok, melyek előre elrendeltetnek, mindenképpen bekövetkeznek. Megváltoztatni nem tudod, de könnyíthetsz rajta. Ehhez viszont sok egyéb tulajdonságot be kell gyűjtened, hogy tele legyen erővel, kitartással, türelemmel, vidámsággal, szeretettel a batyud. Érted? - kérdezte a Sors.

-  Azt hiszem, igen. - felelte a Kiscsillag."

Hiszem, hogy mindannyian kis csillagok vagyunk. Ahányan vagyunk, annyi féle batyuval érkezünk a Földre.

A szív útja című mese még az idén megjelenik hangjátékban, és hamarosan könyv formájában is elérhető lesz.

kln_3026.jpg

Fotó: Katona László

Babos Eszter: A szív útja című bábelőadást játszák: Papp Judit és Babos Eszter

Zene: Klajkó Lajos Italobox

Díszlet, jelmez, bábok: Kárpáti Szilvia, Turopoli Mária, Fejér Julianna

Rendező asszisztens: Nemec Mariann

Ötlet: Bábel Antónia