Két kis manó története

Többen kérdeztétek, így most utánajártunk hogyan is született Molly és Milo, a két szeleburdi manó története. Többek azért is mostanra időzítjük ezt, mivel egy kedves húsvéti tojáskereső játékkal és értékes nyereményekkel várja a családokat a szerző a weboldalán. A játékhoz itt lehet csatlakozni.

Nem más, mint a szerző: Babos Eszter meséli el nekünk.

dsc_9003-1-kesz-atlatszo_1024.png

 

B. E. : Évekkel ezelőtt - talán pont 10 éve, 2014-ben - felkérést kapott a bábos társulatunk (Babos Bábos Társulat) a Skandináv Háztól, hogy a Kapolcsi fesztiválra hozzunk létre egy igazi kis skandináv bábelőadást, amiből kicsit megismerhetik a gyerekek a skandináv mesevilágot. 

Első körben finn és svéd gyermektörténetek adaptálásával próbálkoztunk, de jogi falakba ütköztünk minden alkalommal. Így aztán megszületett az ötlet, hogy megírom én a mesét. No persze nem is olyan egyszerű, mint első körben hittem, hiszen nem elég egy jó ötlet, fordulatos cselekmény, bele is kell illeszteni a skandináv mese és mondakörébe. 

Az első hónapok azzal teltek, hogy feltérképeztem Skandinávia növény és állatvilágát, meséket, mondókát olvastam, képeket néztem az ő hitvilágukból. Skandináv fiú és lány neveket kerestem, és persze a térképet bújtam, településneveket olvasgattam, ismerkedtem a nyelvükköl. 

Előnyömre szóljon, hogy rokonaim élnek Svédországba, így a köszönésük és az ünnepeik ismertek voltak számomra és volt szerencsém már többször is járni a csodás természeti adottságokkal rendelkező országban.

Lassan körvonalazódott számomra, hogy a két főszereplő manó lesz, és persze mindenképpen szerepel majd benne legalább egy troll. A varázslat sem maradhat ki, és már csak a növényzet és állatszereplők voltak hátra, hiszen nem szerepelhet mondjuk egy magyar gyermek által igaz jól ismert állat (pl. róka) a mesében, ha mondjuk épp azon a területen nem élnek rókák.

img_20200930_111507.jpg

Hiszek abban, hogy egy mese tanít is. Bár tudja a gyermek, hogy mesét olvas, de az adatoknak helyesnek kell lenniük a könyvben. Hiszen a mesei hitvilág a történetre vonatkozik, a környezetet megjegyzi, és később esetleg hamis adatokkal dolgozik az iskolába. Ezért nagyon fontos volt a meseírásakor számomra ez a rész, hogy a környezet, amibe belehelyezem a mesét, az helyes adatokon alapuljon, még akkor is ha mesés.

2015-től utazó bábszínházként sok helyre elvittük a darabot, majd 2017-ig váratott magára, hogy mesekönyv formájában is megjelenjen. Így született meg az első rész: A trollok titka

img_20200930_111630.jpg

Szerettem volna igényes illusztrációt a könyvhöz, melyen a szereplők összhangban vannak a bábelőadásban szereplő manókkal. Hettinger Ágnes festőművészhez jó barátság kötött, szerettem a stílusát, a színeit, így megkérdeztem, hogy mit gondol, tudnánk e ebben együtt működni.Nagy örömömre igent mondott. Az előadást látta, a mesét olvasta. Az illusztrációk pedig lassan elkészültek. Igen, lassan, hiszen Ágnes festőművész és olajfestékkel dolgozik. Vagyis minden egyes kép alapja egy igazi olajfestmény.

Így vált egy összművészeti alkotássá a mese: könyv-festmény - bábelőadás...

Amikor könyvbemutatót szervezünk, minden esetben tartunk egy festménykiállítást is gyerekeknek, ahol a két kis manó báb személyesen mutatja be a képeket. Mindig óriási siker övezi ezeket a rendezvényeket, és mindig teltházas. 

20171203_174942.jpg

Többen megijedtek az elején, hogy gyermekeknek festménykiállítást tartani nagy bátorság. Pedig a gyerekek rengeteget kérdeztek, érdeklődtek és nyitottak voltak rá minden szempontból.

Aztán az évek során - mivel igény volt a történet folytatására - megszületett a második rész (A lidércek nyomában), majd a harmadik rész (A sarki fényverseny) Az első részből menet közben hangjáték is született, melyben többek között Zámbori Soma, Nemec Mariann és én magam is megszemélyesítünk szereplőket, illetve Klajkó Lajos is, aki a zenei részért és a hangjáték egységbe formázásáért is felelt. S mivel nyelvezetét tekintve kiemelkedőnek találták, készült hozzá egy fejlesztő foglalkoztató füzet is, fejlesztőpedagógus segítségével. 

Immár több általános iskola választotta a mesekönyvet második osztályban kötelező irodalomnak. Ilyenkor, ha kérik, egy rendhagyó irodalomóra keretében ellátogatok az osztályokba a két kis bábbal és szabadon kérdezhetnek tőlük.

 

432249400_802140521934301_9198919785897540925_n.jpg

Most húsvéthez közeledve, egy kedvezményes lehetőséget hoztunk létre a mesekönyvsorozat beszerzéséhez, hogy minél több kisgyermekhez eljuthasson a könyv.. Ezen az oldalon lehet tojáskeresésben részt venni a két kis manóval.

Ezzel a játékos cikkel kívánunk minden lelkes olvasónak és követőnek kellemes készülődést és ünnepvárást.