Minden ami báb és mese...

2024.már.14.
Írta: Bábos Eszter Szólj hozzá!

Két kis manó története

Többen kérdeztétek, így most utánajártunk hogyan is született Molly és Milo, a két szeleburdi manó története. Többek azért is mostanra időzítjük ezt, mivel egy kedves húsvéti tojáskereső játékkal és értékes nyereményekkel várja a családokat a szerző a weboldalán. A játékhoz itt lehet csatlakozni.

Nem más, mint a szerző: Babos Eszter meséli el nekünk.

dsc_9003-1-kesz-atlatszo_1024.png

 

B. E. : Évekkel ezelőtt - talán pont 10 éve, 2014-ben - felkérést kapott a bábos társulatunk (Babos Bábos Társulat) a Skandináv Háztól, hogy a Kapolcsi fesztiválra hozzunk létre egy igazi kis skandináv bábelőadást, amiből kicsit megismerhetik a gyerekek a skandináv mesevilágot. 

Első körben finn és svéd gyermektörténetek adaptálásával próbálkoztunk, de jogi falakba ütköztünk minden alkalommal. Így aztán megszületett az ötlet, hogy megírom én a mesét. No persze nem is olyan egyszerű, mint első körben hittem, hiszen nem elég egy jó ötlet, fordulatos cselekmény, bele is kell illeszteni a skandináv mese és mondakörébe. 

Az első hónapok azzal teltek, hogy feltérképeztem Skandinávia növény és állatvilágát, meséket, mondókát olvastam, képeket néztem az ő hitvilágukból. Skandináv fiú és lány neveket kerestem, és persze a térképet bújtam, településneveket olvasgattam, ismerkedtem a nyelvükköl. 

Előnyömre szóljon, hogy rokonaim élnek Svédországba, így a köszönésük és az ünnepeik ismertek voltak számomra és volt szerencsém már többször is járni a csodás természeti adottságokkal rendelkező országban.

Lassan körvonalazódott számomra, hogy a két főszereplő manó lesz, és persze mindenképpen szerepel majd benne legalább egy troll. A varázslat sem maradhat ki, és már csak a növényzet és állatszereplők voltak hátra, hiszen nem szerepelhet mondjuk egy magyar gyermek által igaz jól ismert állat (pl. róka) a mesében, ha mondjuk épp azon a területen nem élnek rókák.

img_20200930_111507.jpg

Hiszek abban, hogy egy mese tanít is. Bár tudja a gyermek, hogy mesét olvas, de az adatoknak helyesnek kell lenniük a könyvben. Hiszen a mesei hitvilág a történetre vonatkozik, a környezetet megjegyzi, és később esetleg hamis adatokkal dolgozik az iskolába. Ezért nagyon fontos volt a meseírásakor számomra ez a rész, hogy a környezet, amibe belehelyezem a mesét, az helyes adatokon alapuljon, még akkor is ha mesés.

2015-től utazó bábszínházként sok helyre elvittük a darabot, majd 2017-ig váratott magára, hogy mesekönyv formájában is megjelenjen. Így született meg az első rész: A trollok titka

img_20200930_111630.jpg

Szerettem volna igényes illusztrációt a könyvhöz, melyen a szereplők összhangban vannak a bábelőadásban szereplő manókkal. Hettinger Ágnes festőművészhez jó barátság kötött, szerettem a stílusát, a színeit, így megkérdeztem, hogy mit gondol, tudnánk e ebben együtt működni.Nagy örömömre igent mondott. Az előadást látta, a mesét olvasta. Az illusztrációk pedig lassan elkészültek. Igen, lassan, hiszen Ágnes festőművész és olajfestékkel dolgozik. Vagyis minden egyes kép alapja egy igazi olajfestmény.

Így vált egy összművészeti alkotássá a mese: könyv-festmény - bábelőadás...

Amikor könyvbemutatót szervezünk, minden esetben tartunk egy festménykiállítást is gyerekeknek, ahol a két kis manó báb személyesen mutatja be a képeket. Mindig óriási siker övezi ezeket a rendezvényeket, és mindig teltházas. 

20171203_174942.jpg

Többen megijedtek az elején, hogy gyermekeknek festménykiállítást tartani nagy bátorság. Pedig a gyerekek rengeteget kérdeztek, érdeklődtek és nyitottak voltak rá minden szempontból.

Aztán az évek során - mivel igény volt a történet folytatására - megszületett a második rész (A lidércek nyomában), majd a harmadik rész (A sarki fényverseny) Az első részből menet közben hangjáték is született, melyben többek között Zámbori Soma, Nemec Mariann és én magam is megszemélyesítünk szereplőket, illetve Klajkó Lajos is, aki a zenei részért és a hangjáték egységbe formázásáért is felelt. S mivel nyelvezetét tekintve kiemelkedőnek találták, készült hozzá egy fejlesztő foglalkoztató füzet is, fejlesztőpedagógus segítségével. 

Immár több általános iskola választotta a mesekönyvet második osztályban kötelező irodalomnak. Ilyenkor, ha kérik, egy rendhagyó irodalomóra keretében ellátogatok az osztályokba a két kis bábbal és szabadon kérdezhetnek tőlük.

 

432249400_802140521934301_9198919785897540925_n.jpg

Most húsvéthez közeledve, egy kedvezményes lehetőséget hoztunk létre a mesekönyvsorozat beszerzéséhez, hogy minél több kisgyermekhez eljuthasson a könyv.. Ezen az oldalon lehet tojáskeresésben részt venni a két kis manóval.

Ezzel a játékos cikkel kívánunk minden lelkes olvasónak és követőnek kellemes készülődést és ünnepvárást.

Drogprevenció - avagy miért is van rá szükség már kisiskolás korban?

A cíkk lehet megosztó lesz.
Megosztó, mert sokan gondolják, hogy az ő gyermeküket nem érinti.
Nem érinti a dohányzás, az ital, a drog.
Mikor pedig kiderül, hogy mégis, akkor kezdődik az egymásra mutogatás:
 • A barátja vitte bele... 
 • Az osztály csapnivaló...
 • A pedagógusok nem figyeltek rájuk...
 • A szülők nem figyeltek rájuk...
 • A barátai szülei nem is foglalkoznak a gyerekekkel...
Mindenki próbálja felmenteni magát, a gyermekét, a szeretteit, csak épp nem látjuk a fától az erdőt. Hogy a mentegetés nem megoldás.
A megelőzéssel viszont segíthetünk.
Ezzel nem szabad várni, nem szabad elhessegetni, hogy az "én gyerekemet nem érinti", a "mi iskolánkba szó sem lehet drogokról", és azt sem kell mantrázni, hogy "az én gyerekem túl fiatal hozzá", "nem érdekli", "beszélgettünk róla, sosem próbálná ki"
A helyzet az, hogy egy fővárosi gimnáziumban 2024-ben, hétköznap délelőtt, tanítási órák idején illuminált állapotban találtak egy kislányt. Kislányt írok, mert a viselkedése, megoldási módszere kislányé.
mondj_nemet.jpg
 • (Fotó: Canva, szerkesztette Babos Eszter)
Ezt tetőzve, kiderült, hogy voltak osztálytársai, akik tudtak róla, hogy bizonyos szer hatása alatt van, de NEM MERTEK SZÓLNI SENKINEK ?!?!?! Nem mertek szólni senkinek.... Hogy miért? Nehogy bajba kerüljenek.... Nehogy bajba kerüljön a kislány! - könyörgöm, ő már bajban volt!!! ... Nem tudták kinek szóljanak.... Azt sem tudták, mit kérdezzenek az érintettől...

16 -17 éves, pár éven belül felnőtt korba kerülő fiatalok, akiknek nincs megoldásuk egy olyan helyzetre, mikor drog hatása alatt találják egy pajtásukat!

Nincs megoldásuk arra sem, hogy mit csináljanak, mikor droggal kínálják őket!!!

De rendben van, ne a drogról beszéljünk. Legyen szimplán az alkohol, amihez nem nagy kihívás hozzájutniuk a 15-16 éves csemetéknek! S hogy vissza tudják-e utasítani, csak is azon múlik, hogy milyen megoldási módszerekkel van felvértezve. Nem elég azt gondolni, hogy már beszéltünk róla. Úgyis tudja, mit csináljon? 
Hogy is gondolhatjuk ezt, mikor a felnőtt emberek sem tudnak minden esetben helyesen cselekedni, hiába TUDJÁK, hogy mi lenne a helyes. Gondoljunk csak arra az egyszerű példára, mikor egy éles helyzetben lefagyunk, leblokkolunk. Mikor egy belső hang súgja, hogy mit kellene tennünk, de nem nyílik a szánk, nem mozdul a kezünk. Aztán persze később forr bennünk az indulat a lelkiismeretfurdalástól, és száz meg száz megoldás születik meg bennünk, de ott, akkor, mikor szükség lett volna rá, cserben hagyott a testünk. 
https://youtu.be/ZCEY7jVPyYk

Óriási a felelősségünk!
SZÜLŐKÉ! PEDAGÓGUSOKÉ! ÉS A MIÉNK, MŰVÉSZEKÉ IS!
FELELŐSNEK ÉRZEM MAGAM, MIVEL AZ ORSZÁGBAN EGYEDÜL MI JÁTSZUNK EGY DROGPREVENCIÓS BÁBELŐADÁST (Babos Bábos Társulat)  Az előadás megrendelhető a babostarsulat@gmail.com címen. 
a_csalard_cukorka.png
Sajnos keveset reklámozzuk. Garay Zsuzsanna: A csakárd cukorka című meséjét dolgoztuk fel a Személyesen Segíthet Alapítvány felkérésére, mely óvodás és kisiskolás korosztálynak szól (4.osztályig ajánlom már az ovis korosztálytól), és többek között arra is választ ad:
- HOGY MIT CSINÁLJ, HA LÁTOD, HOGY VALAKI OLYAN SZERT HASZNÁL, AMIT NEM SZABADNA!!!
IGEN, NAGYON NAGYON FONTOS MÁR ÓVODÁBAN, KISISKOLÁBAN beszélni erről is! Hogy mikor ilyen helyzetbe kerülnek, akkor tudjanak HELYESEN cselekedni!

Beszélni kell arról is,

- hogy nem fogadunk el semmit idegenektől, (akkor sem, ha csábító cukorka)

- hogy nem megyünk el idegenekkel, és

- hogy nem attól leszünk szépek, okosak, nyugodtak, erősek, vagy elsők egy versenyben, ha olyan szert használunk, aminek hatása Azt ígéri,

- hanem önbizalmat kell erősíteni, az önmagukba vetett hitet. Hogy az az érték, amit el tudok érni önerővel!

Sok összetevős a történet, tudom, de ma annyira elkeseredtem a fiatalok tehetetlenségén. Hogy amit ők segítségnek gondoltak, azzal épp ártanak a másiknak. Az pedig a hallgatás. A nem cselekvés.
Olvassátok Garay Zsuzsanna meséjét a gyerekeknek, vagy írjatok és hívjatok el intézményeitekbe bennünket, hogy utána közösen megbeszélhessétek a látottakat és így talán megvédhetjük őket.
HA PEDIG CSAK EGY MEGOSZTÁSSAL SEGÍTED A PREVENCIÓS MUNKÁNK, ANNAK IS ÖRÜLÜNK, VAGY JUTTASD EL AZ ISKOLA PEDAGÓGUSAINAK! KÖSZÖNJÜK.
Babos Bábos Társulat

A szív útja - avagy egy érzékenyítő előadás a születési rendellenességekről

A szív útja címmel egy különleges és őszínte mese illetve bábelőadás született a Babos Bábos Társulat előadásában, melynek ősbemutatójára 2022. szeptemberében Dabason, az 1. Szív-Kör Fesztiválon került sor. Az előadás létrejöttét az NKA támogatta.

roll-up_szivutja.png

A társulatot Bábel Antónia kérte fel a darab létrehozására, egy olyan mese bemutatására, mely kifejezetten a szívelégtelenséggel született gyerekek családjához szól. Antónia is érintett a témában, hiszen Janka lánya is szívelégtelenséggel született, melynek következtében bal lábának egy részét el is veszítette még pici baba korában. Antónia mint egy erőt adva szülőtársainak, nyíltan mégis mesébe ágyazva írta meg történetüket, Janka útja címmel, melyről itt olvashattok.

Babos Eszter, a töténet írója és a Babos Bábos Társulat vezetője megtisztelőnek és egyben nehéznek is érezte a feladatot, hiszen egy érzékeny témát kellett színpadra vinnie, melyről méltatlanul keveset beszélünk és tudunk. Mikor megkapta a felkérést, már tudta, hogy szimbólumokkal és színekkel szeretne dolgozni, méghozzá egy születéstörténeten keresztül. Nap, Hold és a Csillagok képei ragyogtak fel szemei előtt. 

sziv_utja.jpg

Kép: Katona László 

"Fontos szempont, hogy utazó bábszínházként könnyen szállítható, kis helyen tárolható és gyorsan összeszerelhető, könnyű díszlettel dolgozzunk. Ezeket a kritériumokat A szív útja című darabnál is szem előtt tartottuk, hiszen célunk, hogy minél több gyermekhez, felnőtthez, családhoz eljusson a darab üzenete" - mesélte Eszter. 

kln_2921.jpg

Fotó: Katona László 

"A darab, a történet szinte az utolsó próbáig változott. Úgy érzem, sokminden letisztult bennem és a mesében is. Megnyugtató válaszokat kaptunk, és nem maradtak nyitott kérdések. Hiszen egy tragédia bekövetkeztekor mindig mindenki válaszokat keres arra a kérdésre, hogy "Miért épp velünk történik ez?" és arra is, hogy " Mi vagy ki tehet róla?" Az előadás elsődleges célja viszont nem az volt, hogy ezekre a kérdésekre adjon választ, hanem hogy rámutasson, nem erre kell koncentrálni, hanem a megoldásra, hogy válljunk képessé a lehető legjobbat kihozni a helyzetből. "

kln_2924.jpg

Fotó: Katona László

A darab egy Kiscsillagról szól, aki már nagyon vágyik arra, hogy megszülessen és láthassa a szüleit. Nap-apa és Hold-anya gondoskodó karjai közt már megtanulta, hogy mindennek eljön a maga ideje. A leszületése előtt még sokmindent meg kell szereznie. El kell mennie a Sorshoz, meg kell látogatnia a Szivet, és fel kell magát vérteznie sokféle tulajdonsággal. Türelem, kitartás, erő, bátorság, vidámság... és még sorolhatnánk a rengeteg tulajdonságot, melyek átsegítenek bennünket a nehézségeken, bármi is legyen az elkerülhetetlen sorsunk a Földön. A Kiscsillag így aztán a saját kis batyujával születik meg. S ilyenkor gondoljunk csak arra, hogy mindannyiunknak van egy batyuja, s nem tudjuk mi van benne. Talán ez egy fontos mondanivalója. A darab létrehozása közben döbbentem rá, hogy milyen sokan vannakk örülöttem, akik valamilyen születési rendellenességgel jöttek a Földre. 

kln_2969.jpg

Fotó: Katona László 

Hadd idézzek itt most az előadásból:

"- Vannak dolgok, melyek előre elrendeltetnek, mindenképpen bekövetkeznek. Megváltoztatni nem tudod, de könnyíthetsz rajta. Ehhez viszont sok egyéb tulajdonságot be kell gyűjtened, hogy tele legyen erővel, kitartással, türelemmel, vidámsággal, szeretettel a batyud. Érted? - kérdezte a Sors.

-  Azt hiszem, igen. - felelte a Kiscsillag."

Hiszem, hogy mindannyian kis csillagok vagyunk. Ahányan vagyunk, annyi féle batyuval érkezünk a Földre.

A szív útja című mese még az idén megjelenik hangjátékban, és hamarosan könyv formájában is elérhető lesz.

kln_3026.jpg

Fotó: Katona László

Babos Eszter: A szív útja című bábelőadást játszák: Papp Judit és Babos Eszter

Zene: Klajkó Lajos Italobox

Díszlet, jelmez, bábok: Kárpáti Szilvia, Turopoli Mária, Fejér Julianna

Rendező asszisztens: Nemec Mariann

Ötlet: Bábel Antónia

 

Mesék a parkban - avagy szabadtéri mesemondás

Mi történik akkor, mikor találkoznak azok az emberek, akikről kiderül, hogy mesemondók? Hát mesélni kezdenek.

És hogy ne csak egymásnak meséljenek, - bár valljuk be, az is üditő számukra - úgy döntenek, hogy kiviszik a meséket a parkba.

S hogy kik is ezek a mesélők? S hogy indult ez a történet?

Varga- Fogarasi Szilvi, ahogy ő mondja, a kétfülű mesemondó felkereste Babos Esztert, hogy ideje lenni mesélni, ugyanis vendégségbe érekzik hozzá Kolumbiából Juliana Marin, aki - milyen meglepő - szintén mesemondó. 

291772266_791925548469735_5411607297271220824_n.jpg

Szó szót követett, már ahogy a mesékben is történni szokott, és egy kettőre felduzzadt a mesélők kis csoportja. 

Ekkor felmerült a következő kérdés? Hol meséljenek? A válasz pedig előttük hevert, zöld fűvel borítva, árnyat adó fákkal körülvéve, a domb tövén, hol a nyúl szalad, vagyis a Kós Károly téren, Wekerletelep szívében.

A wekerlei családoknak nem újdonság, hogy a téren néha megjelennek bábosok, mesélők, zenélők, gyermek foglalkozások, hiszen az itt élők egy olyan közösséget alakítottak ki, hogy ez a hétköznapok részévé vált. Wekerlén működik egy Mesekör is, - név szerint Wekerlei Mesekör - ahol évközben minden csütörökön délután hatkor várják a gyerekes családokat egy kis esti mesére. Jó időben szintén a Kós Károly tér ad otthont ennek az ingyenes rendezvénynek, hűvösebb időben pedig a Wekerlei Társaskör

291890237_557704462504725_6341390111426097829_n.jpg

No de kanyarodjunk vissza a mostani mesélőkre. A térre érkezésükkor kiválasztottak egy árnyas fát, majd a játszótéren körbesétálva hívták mesére a családokat. Persze volt, aki tudatosan erre érkezett, hiszen nem titokban szerveződött az esemény.

Varga - Fogarasi Szilvia megnyitotta a kötetlen mese-estet, majd bele is fogott egy hummorral tűzdelt, mégis sok igazságot rejtegető mesébe.

290626317_1226640288094320_2231750843606127710_n.jpg

( A képen: Varga - Fogarasi Szilvia, a kétfülű mesemondó minden porcikája mesél)

Tőle Babos Eszter vette át a szót, aki - ahogy már megszokhattuk tőle - székely népmesét rejtegetett tarsolyában, amit a jelenlévő közönség tagjai meg is elevenítettek.

291082929_565219631652202_7217970884040493876_n_2.jpg

(A képen: Babos Eszter épp bemutatja a mese főhősét, a székely asszonyt)

Juliana Marin ugyan angolul mesélt, de nem volt szükség tolmácsolásra. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki értette vicces kis történetét, hiszen egész testével mesélt, és rengeteg hangutánzó szót is használt, melyet minden magyar kisgyermek értett.

291115857_606673274034633_2865813162434079479_n_2.jpg

(A képen: Juliana Marin ejti rabul angol nyelvű meséjével a mesehallgatókat)

Bartók Ágota mesemondó - aki egyben a Domino Gyermekcentrum vezetője is -  eredetmesével ajándékozta meg a hallgatókat, melyből megtudhattuk, honnan származik a tűz, és miért is van annyi légy a terített aszaloknál. 

291358672_5574887312529967_1709691803177690299_n.jpg

(A képen: Bartók Ágota mesehőseiért izgulunk)

Hajós Erika meséje szintén vidámságot csalt az arcokra, élvezettel és érdeklődve hallgatták kicsik és nagyok.

292210441_756886335497504_2339613781380357398_n_2.jpg

(Hajós Erika varázsolja el a hallgatóságot)

S mire körbe ért a szó, talán vége is lehetett volna a mesélésnek, de az emberek szomjazva egy következő történetre, még maradtak. Senki nem akart felállni, elmenni. Még dolgoztak Bennük a mesék igazságai, a szépen megfogalmazott, kerek mondatok, a fület-lelket simogató kifejezések, melyekből oly kevésben van részünk a hétköznapok során, így a meselánc újabb útra kelt, s ismét egymás után folyt a meseszó.

291602805_424624583010531_4328625061895508493_n.jpg

(A képen balról jobbra: Babos Eszter, Juliana Marin, Hajós Erika, Varga - Fogarasi Szilvi, Bartók Ágota)

Talán másfél, talán két óra is eltelt így. Egy nagy körbe ülve az árnyas fák alatt, hallgatva a meséket. Ahogy a nagyobbak, úgy az egész kicsik, két - három évesek is végig maradtak, végig hallgatták! 

Aznap, mikor hazatértek, kicsit más világban érezhették magukat. Mesehősökké válhattak. S volt olyan anyuka, aki később elmesélte, hogy még fürdetés közben is ezek a mesék köszöntek vissza a gyermekétől, s úgy feküdt le, hogy várja a következő alkalmat.

Ki van szomjazva a világ a mesékre! Kellenek a mesemondók! Meséljetek ti is, hozzuk vissza azokat az időket, mikor közösség összetartó ereje volt.

Kövessétek a mesemondók oldalait, hogy időben értesülhessetek róla, hol bukkannak ismét fel.

Differenciált bábjáték az óvodában

A pandémiát megelőző években a legtöbb óvodában rendszeresen fogadtak utazó bábszínházakat, hogy a gyerekeket megörvendeztessék a mesék varázslatos világának ilyen formájú bemutatásával is. A nagyobbakat pedig (a területi lehetőségekhez mérten) bábszínházba is elvitték.

A hallott mese és a bábjátékkal előadott mese élménye is más hatást ér a gyerekeknél.

nevtelen_terv_10.png

Sok óvodapedagógusban jogosan merül fel a kérdés, hogy az épp beszoktatott 3 éves gyerekeket vajon bevigyék e a megrendelt bábelőadásra, vagy sem. Jogos a felvetés, hiszen a három éves gyerekeknek más az ingerküszöbük, a figyelmük, érzelmi reakciójuk. Hamarabb megijednek egy hirtelen hanghatástól, vagy akár attól a zajtól, amit másik 60 gyermek ad ki magából, mikor segíteni próbálnak a főhősnek, vagy épp bekiabálnak ha veszély közeledik.

A beszoktatott kicsiknél az év elején még épp hogy csak kialakult a napi rutin, épp hogy csak megszokták a csoportos létet, az óvónénik osztott figyelmét. Még nem tudják, hogy mire számítsanak egy óvodai bábszínházban. Ehhez ugyanúgy hozzá kell szokniok, a tapasztalat újtán kell megtanulniuk. 

Vagyis nem elég az, hogy helyesen felmérve a helyzetet, nem visszük be őket egy négy éves kortól ajánlott bábelőadásra, de fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy számukra is biztosítani kell úgynevezett "beszoktató bábelőadásokat".

88228479_2636717066437863_2858832138906632192_n.jpg

(kép forrása: Wekerlei Mesekör FB oldal, Babos Eszter)

S hogy miben tér el egy ilyen előadás? Elsősorban alkalmazkodik a gyermekek életkori sajátosságaihoz.

 1.  Rövidebb ideig tart, a három éves kicsik figyelmét elég első alkalommal 15 - 20 - 30 percre lekötni, előadástól függően. Utána egy közös játék a bábokkal, vagy közös dalolás megnyújthatja az élményt olyan elvárások nélkül, melyekre még életkorukból fakadóan nem érettek (45-50 perc nyugodt ülés, figyelem, fegyelem).
 2.  Amennyiben lehetséges, válasszunk olyan előadást, melynél a bábok "kimennek" a gyerekekhez, pl.: megetethetik a madárkákat a tenyerükből.
 3.  A beszédcentrikussággal szemben több dalt és mondókát tartalmaz (lehetőleg általuk ismert mondókát is).
 4. Gépi zene helyett élő hangszeres vagy élő énekes kíséretet tartalmaznek ezek az előadások.
 5.  Fontosnak tartom, hogy a gyermekek lássák a bábmozgatót is, vagyis ne paravános előadás legyen az első élmény. Az előadóknak is jó visszacsatolás, ha ők is látják a gyerekeket, jobban egymásra tudnak érezni, az előadás ritmusa könnyebben kialakul.

Az ilyen "beszoktató" jellegű bábelaődásokon megtapasztalhatják kicsiben a "színházi kultúrát", elsajátíthatják a "színházi szabályokat", vagyis:

 •  előadás közben nem eszünk, nem iszunk,
 •  előadás előtti mosdó használat,
 •  úgy ülünk le az előadást nézni, hogy mindenki jól lásson,
 •  figyelmünket az előadásra összepontosítjuk, nem viszünk be játékot, könyvet magunkkal.

A legkisebbeknek szóló bábelőadások követik az életkornak megfelelő meseválasztást, vagyis gyakoriak benne az ismétlődő elemek, mondókák, dalok, esetleg mozgásos elemek. Kevesebb a fordulat bennük, mint a népmesékben, a történet jellemzően egy szálon halad. Ezek általában állatos mesék vagy egzisztencia megerősítő mesék, természetesen évszakokhoz illetve ünnepkörökhöz fűződő történetek is lehetnek.

nevtelen_terv_2_1.png

A megfelelő meseválasztásról itt és itt lehet bővebben ovlasni.

Ha még mindig lenne kérdés az óvodai differenciált bábjátékokat illetően, vessünk egy pillantást a nagy kőszínházak életkori ajánlásaira. A Budapest Bábszínház gyermekelőadásainak életkori elosztása a következőképpen alakul:

- 4: 4 éves kor alatti gyermekeknek ajánlva

4+ : 4 éves kortól ajánlva

6+ : 6 éves kortól ajánlva

14+: 14 éves kortól ajálva

16+ illetve 18+ : 16 illetve 18 éves kortól ajánlva.

Mivel tudja segíteni a pedagógus a "bábszínházra szoktatást"?

Ha a csoporton belül előkerül a "csoport-báb", mely már a beszoktatási időszakot is könnyebbé teheti. Ez a báb lehet a hívószó a különböző foglalkozásokra. 

Az első csoport szintű bábos élményt pedig szerencsés, ha maga az óvodapedagógus nyújta a kicsiknek. Mint egy igazi "tyúkanyó", maga köré gyűjtve őket, rövid állatos verses meséket eljászva akár apró ujjbábokkal, dugóból készült bábokkal vagy zoknibábokkal, melyeket aztán a gyerekek is kézbe vehetnek, és játszhatnak velük ők is. Ha sikerül egy meghitt körülményt biztosítani a bábos mese idejére, akkor a gyerekek figyelme is tovább fenn tartható a mesékhez, bábozásokhoz.

Bíztatnék minden óvodapedagógust, hogy legyenek ők az első bábosok a kicsik életében, majd bátran hívjanak bábos társulatokat a legkisebbekhez is, figyelembe véve a fent leírt életkori sajátosságokat.

 

Dugonics András Irodalmi Díj 2021

2021. Október 18. estéje igazán izgalmasan telt a kortárs irodalmat kedvelők körében. Ugyanis ezen a napon került sor eredményhírdetésre 23 plusz 1 kategóriában a kortárs magyar irodalom írói között közönségszavazat alapján.

Június 30.ig lehetett jelölni kedvenc írókat, könyvük megjelölésével, és utána kezdődött a szavazási időszak.

De ki is az a Dugonics András? És miért épp október 18 az eredményhírdetés napja?

Dugonics András 1740. október 18.-án született, s az ő nevéhez kötik az első magyar nyelvű regény megírását. Így ez a nap ma már a magyar regény írás napja lett. 

242957011_331014615465387_5906300382386774194_n.png

Az Imádom a könyveket facebook oldal 2020-ban létrehozta a Dugonics András Irodalmi Díjat, melyet közönség szavazatok alapján ítélnek oda hazai kortárs magyar szerzőknek idén már 23 kategórában.

A szavazást, eredményhírdetést és köszönetnyílvánításokat megtekinthetik az olvasók hivatalos facebook oldalukon, a Dugonics András Irodalmi Díj oldalon. A plusz 1 díj pedig nem más, mint az un. Etelka díj, vagyis az abszolút első a kategóriák között. Idén 581 szerzőt jelöltek összesen a 23 kategóriára, vagyis rájuk lehetett szavazni az elmúlt hónapokban.

S mivel ez a blog a mesékkel foglalkozik, hát lássuk a Top 10 kortárs meseírokat.

1. Czirják Erika

2. Babos Eszter

3. Kőszegi Arbeiter Anita

4. Kozma Ani

5. Palencsár Ibolya

6. Bombicz Judit

7. Csete Dóra

8. Garay Zsuzsanna

9. Becz Dorottya

10. Farkas Nóra

246453695_903349090299323_2989698551472263351_n.jpg

fotó: Dugonics András Irodalmi Díj facebook oldal

Ami fantasztikus, hogy a mesekategóriából ketten is bekerültek az Etelka Díjra jelöltek Top10-es listájába, vagyis az 581 kortárs hazai szerző közül, a 23 kategóriából az összesített, abszolút Top 10-es listában két meseíró is helyezést ért el.

Ők pedig: 4. Czirják Erika, és 6. Babos Eszter a Molly és Milo, a szeleburdi manók című mesekönyv sorozatával. De nem csigázunk fel senkit, elárulom, hogy Dóró Sándor költő vihette el az Etelka Díjat, vagyis az 581 szerző közül ő kapta idén a legtöbb szavazatot nem csak a kategóriájában, hanem az összesítésben is.

 

És hogy kinek köszönhető, hogy fellendült a hazai írói élet?

A díj alapítója M. Baranyai Anikó szintén író, az Imádom a könyveket oldal, a Dugonics András Irodalmi Díj és a Mogul Kiadó alapítója.

annie-300x195.jpg

fotó: Mogul Kiadó honlapja

"Jómagam is írok, már tizenéves korom óta. Ez az egyik hobbim, ami mellett elköteleződtem. Szeretném, ha mások is írhatnának és az írói szakmát választhatnák.
Hiszek a folyamatos fejlesztésben, mely a Mogul Kiadó esetében a szerzőink és a kéziratokon munkálkodó szakemberek együttes elégedettségét hivatott szolgálni. Hiszen mi mind az olvasóinkért vagyunk. Az olvasókért, akik lehetővé teszik, hogy az írásaink ne a fiókok mélyén porosodjanak.
Könyveinkkel tudást, élményeket, álmokat és célokat adunk ajándékba, gazdagítva ezzel mindenkit, akik kezükbe veszik szerzőink remekműveit." - írja a Mogul Kiadó honlapján M. Baranyai Ankó.

Reméljük hamarosan egyre több olyan könyv jelenik meg, melyek címlapján megtaláljátok a Dugonics András Irodalmi Díj jelzést, illetve forgassátok, olvassátok a közönségszavazatos nyertesek műveit!

Nemec Mariann munkássága - Író, festő, művészeti vezető és édesanya

Nemec Mariannal még a főiskolán kötöttünk életreszóló barátságot, így munkásságát, pályafutását régóta követem. 

Mindamellett, hogy két gyönyörű kisfiú édesanyjaként helytáll nap, mint nap, felnőttekhez szóló írásaival, előadásaival rengeteg elismerésre tett szert. Nem véletlenül!

Aki már egyszer beleolvasott valamelyik könyvébe, vagy esetleg annak egy egy részletét meghallgatta Mariann saját előadásában, annak a lelkében egy olyan kapu nyílt meg, mely várja, vággya a folytatást. Mariann lélekmeséket (is) ír.

Ahogy írtam, lélelkmeséket is, hiszen költői tevékenysége már egész fiatal korában teret hódított. Személyes kedvenc versem, az Igazán szeretni címet viseli. Szívhez szól. És oda legbelülre, ami a szíven is túlmutat. Jólesne még tovább fürdőzni írásaiban. Verseti a Főnix című kötetében olvashatóak, mely az első megjelent könyve volt.

Írásai és festményei összefonódnak, egy csodás univerzumba léphetünk általa. S minél többet nézzük festményeit, vagy olvassunk gondolatait, annál inkább rá kell jönnünk, hogy a saját univerzumunkat tárja fel, amit eddig valamiért nem voltunk képesek meglátni.

149098004_857181555015110_7385745289070685161_o.jpg

Fotó: Nemec Mariann

Festményei belső indítatásuak, saját bevallása szerint pedig akkor van kész egy kép, mikor már ő maga beleszeretett. Képes akár többször átfesteni egy egy munkáját, amíg ez az érzés el nem tölti. A szeretet érzése.

130304627_818252632241336_7106013421702474702_o.jpg Fotó: Nemec Mariann

Többször láttam dolgozni, s mintha kezét isteni gondviselés vezetné. Bevillanak érzések, színek, képek, formák, s nem is gondolná az ember, hogy mi lesz az elkezdett ecsetvonásokból. Nem másol. Nem fotókról fest. Nem realisztikus látásmódot követ. Belülről fakad nála minden.

130304643_818300345569898_5214723020334664086_o.jpg

 Fotó: Nemec Mariann

Színvilága, rendhagyó látásmódja megihlette Kálomista - Könczöl Alexandrát, a Nagea márka divattervezőjét is, és közösen létrehozták a Soulpainting ruhamárkát. Így Mariann festményei mindenki számára elérhetővé váltak, csodásan megtervezett ruhákra, díszpárnákra kerültek. 

126184097_107590411172863_2687258452805396275_o.jpg

 Kép forrása: Soulpainting 

 Néha elgondolkodom, hogy lehet valakiben ennyi kreatív energia, ennyi ötlet.

Jelenleg mindemellett a munkássága mellett a TeArt Művészeti és Spirituális Központ életének fellendítésén is munkálkodik, ahol összehozza a művészeket, alkotókat, írókat, festőket és persze a művészetet, irodalmat, verseket, festményeket és előadásokat kedvelő művészeket.

Aktuális eseményeit gyerekeknek itt és felnőtteknek itt találhatjátok.

 

 

Mítoszok csatája

Jön a vílágegyetem első online mítoszok csatája! Magyarországtól Delhin át Tokióig és Washingtonig mindenhonnan láthatóak és hallhatóak lesz!

Dátum: FEBRUÁR 26! (fb esemény)

És hogy mit jelent mindez?

Nyolc mesemondó, nyolc mítosz, egy Zoom, és négy jótékony cél!

Amíg a közönség egy értékes előadást kap, nyolc felejthetetlen mítoszt, nyolc mesemondó tolmácsolásában, addig egyben egy jótékony célt is támogat. 

Míg a Mítoszok témája "Bezárva", addig kinyílik egy ajtó, hogy segíthessék azokat, akik igazán rászorulnak, és szükségük van rá.

A mondás, hogy "Ha egy ajtó becsukódik, kinyílik egy másik" ebben a fantasztikus kezdeményezésben hatványozottan igaz.

135866164_3515885518467072_8110466191878596134_o.jpg

(kép forrása: facebook)

A MythOff nemzetközi mesemondó rendezvénysorozat, mely a világ mitológiáit hozza el élőszóban, szórakoztató keretek között felnőtt közönségeknek. Nyolc mesélő, nyolc történet – a díjakat pedig a közönség szavazatai alapján osztjuk ki!

A mesemondók:

 • Bumberák Maja
 • Dala Dániel
 • Gregus László
 • Hajós Erika
 • Nagy Enikő
 • Stenszky Cecília
 • Varga-Fogarasi Szilvia
 • Zalka Csenge Virág

img_2720.JPG

(kép forrása: internet)

A Mítoszok csatája felnőtteknek szóló mesemondó rendezvény. Zalka Csenge jóvoltából 2011 óta rendezik meg itthon, külföldön régebbre vezethető vissza ez az érdekes, itthon mégis kevésbé ismert színpadi műfaj. 

A mítoszokat párokban adják elő a mesemondók. Minden pároshoz tartozik mindig egy egy vicces kérdés, persze a mítoszokhoz kapcsolódóan, mégis a nézőt/hallgatót megérintő kérdések, mint pl. "Melyik rémséget fogadnád fel bébiszitternek? A vagy B mítosz szörnyetegét?" A néha meglepő és fordulatos válasz mindig a közönségtől érkezik.

A rendezvény online elérhető

HOGYAN VEHETSZ RÉSZT RAJTA?

 1. Válassz egy szervezetet az alább található felsorolásból!
 2. Utald át nekik a jegyed árát (legalább 1500 Ft-ot)
 3. Töltsd ki a regisztrációs űrlapot: https://forms.gle/X1npfPBRSFspY9HPA
 4. Küldd el Zalka Csengének az igazolást, hogy az adományt elküldted!
 5. Vegyél részt az eseményen zoommal

Itt megtalálhatóak a támogatandó szervezetek. Mint például a Bagázs Közhasznú Egyesület: “Mi a BAGázsnál egy olyan társadalmban hiszünk, ahol mindenkinek lehetősége van arra, hogy elérje a céljait, ha tesz azok megvalósításáért. A telepeken élő romákat fejlesztjük annak érdekében, hogy képesek legyenek megfogalmazni és lépéseket tenni céljaik eléréséért. Emellett érzékenyítjük a többségi társadalom tagjait, hogy befogadóbbá és elfogadóbbá váljanak.” Vagy a Világszép Alapítvány, mely gyermekotthonokban élő gyermekeket támogat rendszeres mesemondással, nyári táborokkal, önkéntes mentorokkal, és sok más, inkluzív élménypedagógiai programmal.

A Tekergő Meseösvény Egyesület: "Mesemondó programok erdélyi szórvány magyar településeken.
Célunk, hogy rászoruló, erdélyi magyar szórvány településekre is el tudjuk vinni a
népmeséket, a magyar nyelvű mesemondást. Szeretnénk minél több rászoruló gyermeknek ingyenes részvételi lehetőséget biztosítani programjainkon és minél több magyar intézménybe eljutni, például óvodákba, iskolákba."

A Kántorjánosi központjában található Biztos Kezdet Gyerekház olyan kisgyermekes családokat segítő intézmény és közösségi hely, amely hozzájárul a szegénység újratermelődésének megakadályozásához

Regisztráljatok még ma, így két legyet üthettek egycsapásra. Egy izgalmas és szórakoztató, mégism tanulságos mítoszcsatát és egyben egy jótékony ügy támogatását.

Mesékkel, bábokkal a lelki egészségért

Mesékkel, bábokkal sokat  tehetünk gyermekeink és családunk lelki egészségéért.

A korosztálynak megfelelően kiválasztott közös mesélésnél fontos, hogy mind a mesélő, mind a mesehallgató a mese bűvöletébe kerüljön. Vagyis, ha a szülő gondoltai teljesen máshol járnak, és automatikusan olvassa a betűket, szavakat, esetleg gyorsolvasást hajt végre, vagy épp ellenkezőleg, hangsúlyozás nélkül andalítóan lassúra veszi az olvasást, azzal épp attól fosztja meg a gyermeket, hogy megfelelően értelmezze, leképezze a saját számára.

Érdemes olyan mesét választani, melyet a szülő is szívesen olvas, akár sokadszor is. Ha az olvasó felnőtt mindig képes fókuszálni a történetre, megtapasztalhatja azt, hogy neki, felnőttnek milyen új üzenetet hordoz a választott mese egy újra olvasás alkalmával. Ugyanígy a gyermeknek is mindig újabb és újabb kapukat nyit meg, újabb és újabb témákat ért meg, jobban látja a logikai összefüggéseket.

Arról, hogy miért kéri a gyermek egymás után többször ugyanazt a mesét, ebben a cikkben olvashattok bővebben.

57373080_10216833919613596_494279757140066304_n.jpg

Mi köze ennek a lelki egészséghez?

Ha kellőképpen lelassulunk az közös meseolvasáshoz, akkor egy sokkal nyugodtabb lelki állapotba kerülünk.

Az összebújás, egymás karjába fonódás, testi érintés csökkenti a feszültséget, stresszt. Sokszor észre sem vesszük - főleg nagyobb gyermeknél - hogy milyen keveset öleljük, érintjük egymást. Ezek a mesealkalmak viszont pótolhatják ennek hiányát. Feltöltik a testet, lelket.

Ha beletesszük az értékes időt és sikerül tényleg lelassulnunk a gyermekünk ritmusához, hagyjuk, hogy kérdezzen, hogy megmutassa az illusztrációkat, ha nem sürgetjük, akkor a szívritmusunk csökken, egy sokkal nyugodtabb helyzetbe kerülünk, hiszen ezáltal csökken a vérnyomásunk is, viszont megnő a szerotonin szint, mely a jó közérzetért felelős. 

18738863_10211638445369987_7632139520422943714_o.jpg

Így tehát elmondhatjuk, hogy immunrendszerünk erősítését, lelki egyensúlyunkat is szolgálja az a fajta csodás, varázslatos együttlét, mikor egy közös mesélésre összebújunk gyermekünkkel.

Ha pedig még a bábok is előkerülnek, és egy közös játék kerekedik a mesélésből, biztosak lehetünk benne, hogy sok emlékezetes vidám pillanatban lesz részünk. S azt már mindenki megtapasztalhatta, micsoda energetizáló, kreatív energiák szabadulnak fel egy - egy őszinte, örömteli nevetés által.

 

Bálint Napi Huncutságok - avagy mesék szerelemről, párválasztásról felnőtteknek

avagy mesék szerelemről, párválasztásról felnőtteknek

Egy igazán különleges programra hívnám fel az olvasók figyelmét!

Kicsit rendhagyó a maga módján, mégis szívet melengető kezdeményezés.

Babos Eszter bábos, író, előadóművész, Uresch Éva és Willmann Fábián, a wekerlei Másik Bolt vezetője összeállt, és egy különleges ötlettel rukkolt elő.

dad_s.png

Eszter évek óta mesél felnőtteknek virágnyelven, szerelemről, párválasztásról, házasságról sok-sok humorral fűszerezve. A szerelem örök kérdésére a múlt hagyományaiban és elbeszéléseiben keresve a választ, rá kell jönnünk, a régi kor férfi és fehérnépének humora, érzésvilága semmiben nem különbözött a mai kor emberétől.

Hallgatva ezeket a meséket kedvünk támad felidézni a fiatalkori szárnypróbálgatásokat, avagy elmélyülni a jelenlegi kapcsolatban.

A Bálint Napi Huncutságok csomagban most Eszter Borba fojtott mesék című előadásából négy különlegesen kedvenc mesét választott, melyek a szerelem ünnepén igazán önfeledt szórakozást, felejthetetlen közös élményt nyújtanak a pároknak.

A 30 perces előadás online lesz elérhető, így most azok is részesei lehetnek, akik eddig a gyerekek mellől nem tudtak elszakadni, hogy ellátogassanak ezekre az előadásokra.

Ezt a műsort méltón egészíti ki a Huncutka (édes fehér bor) A Másik Bolt-ból, és Uresch Éva szívvel - lélekkel megrajzolt mézeskalácsai.

148171197_484741316022922_1486579533049100364_n.jpg

Így egyben csábító, hucut, édes, mézes csomag várja a szerelmes párokat február 14-én, Valentin Napján.

Rendelnés leadására február 13-áig van lehetőség a baboseszter4@gmail.com email címen.

A csomag ára 5000.-

Budapesten bizonyos kerületekben ingyenes a kiszállítás! Részletekről érdeklődni szintén a fenti email címen lehet.

Aki még nem foglalta le ezt a felejthetetlen élményt, tegye meg minél előbb, hiszen a mese nemcsak a gyerekeké.

balint_napi_huncutsagok_1.png

 

süti beállítások módosítása